wędzenie

Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw.
Szukasz producenta wędzarni?

Rodzaje wędzonych potraw

Wędzone potrawy od lat goszczą z powodzeniem na polskich stołach.

Najczęściej możemy je spotkać w postaci wędlin i kiełbas.

Występują jako dodatek do kanapek lub różnego rodzaju dań, którym nadają niesamowitego smaku i aromatu.

Wystarczy przyrządzić tradycyjną polską potrawę, jaką jest bigos, z dodatkiem wędzonek i bez, aby dostrzec wyraźną różnicę w jej jakości.

Warto jest jednak skorzystać z szerszej gamy wędzonych smakołyków, a mianowicie ryb.

Są one mniej popularne i jadane na co dzień, chociaż zachwycają swoim smakiem, aromatem oraz walorami zdrowotnymi.
Mogą stanowić urozmaicenie codziennej diety niosąc za sobą wiele korzyści.

Wędzenie w domowym zaciszu

wędzenie Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne.
Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach.

Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki.

Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać.

Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek.
Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę.

Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.

Wędzenie we własnym ogródku

Jeśli denerwuje Cię niezdrowa żywność dostępna w sklepach, zawierająca wiele substancji chemicznych szkodliwych dla ludzkiego organizmu, czas wziąć sprawy w swoje ręce.

Jeśli dysponujesz wolnym kawałkiem ogródka, w prosty sposób możesz samodzielnie zbudować wędzarnię.

Wbrew pozorom jest to zajęcie proste i nie wymagające talentów rzemieślniczych, a samodzielnie skonstruowana wędzarnia może służyć przez długie lata.
Szerokie możliwości wędzenia mięs, wędlin, kiełbas, ryb, a nawet serów z pewnością będą zachęcać do jej użytkowania.

Wędzarnię można samodzielnie zbudować z drewna, cegieł bądź kamieni dekoracyjnych, a nawet ze zwykłej metalowej beczki.

Wystarczy zachować odpowiednią konstrukcję z miejscem na palenisko, kominem oraz miejscem do wieszania naszych wyrobów. .

Dodane: 26-02-2016 11:56

Tagi: kuchnia wędzenie wędzarnie dla gastronomii

Widok do druku:

wędzenie