Nie tylko białka, ale i witaminy

anslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to: -utrzymanie prawidłowego stężenia c

Nie tylko białka, ale i witaminy Witaminy w sporcie są bardzo ważne jak aminokwasy i zróżnicowana dieta. Dlatego warto poszukać .

Cytat z Wiki: Witamina K

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:

-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie:

-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K


Odżywki przed treningiem

Odżywki dla sportowców, które są zażywane przed treningiem mają za zadanie przede wszystkim wzmocnić organizm przed czekającym go wysiłkiem fizycznym. Dodatkowo, wiele preparatów tego typu zawiera podobne substancje, jak na przykład kawa czy napoje energetyczne.

Dzięki takim substancjom, jak kofeina osoba zażywająca odżywki dla sportowców jest z pewnością bardziej pobudzona i chętna do działania. Wiele odżywek dla sportowców jest także bogatych w substancje, które wyostrzają zmysły lub zwiększają koncentrację. Takie składniki sprawiają, że planowany trening jest na pewno o wiele bardziej efektywny niż bez substancji wspomagających.


Dlaczego witamina K jest ważna?

Niedobory witaminy K mogą powodować poważne problemy z krzepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo.

Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodować niedobór tej witaminy. Na nieszczęście konserwanty zawarte w przetworzonej żywności również wpływają na niski poziom witaminy K w naszym organizmie. Niedobór możemy uzupełniać suplementami oraz warzywami liściastymi, strączkowymi oraz pomidory.



© 2019 http://lesnazagroda.com.pl/